Pieter Talsma

GP Groot: NXT-station is “het tankstation van de toekomst”

GP Groot brandstoffen en oliehandel is actief als leverancier van brandstoffen en smeermiddelen in de zakelijke markt en exploitant van tankstations. De in Heiloo gevestigde onderneming is onderdeel van de GP Groot-groep die naast brandstof en oliehandel actief is op het gebied van inzameling en recycling en infra en engineering. De 100 jaar bestaande onderneming is met name actief in West- en Noord-Nederland.


De Boekelermeer is de meest geschikte locatie voor ons NXT-station
Door uitdagingen op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit groeit de vraag naar minder milieubelastende mobiliteit. Er zijn goede alternatieven voor benzine en diesel beschikbaar, echter is de verkrijgbaarheid ervan nog niet optimaal. NXT is een nieuw brandstoffen- en energieconcept, dat op initiatief van GP Groot is ontwikkeld. NXT is hét concept voor minder milieubelastende mobiliteit, waarbij de brandstoffen die op de locatie worden aangeboden, aansluiten bij de behoefte in de regio. In Alkmaar is er een substantiële vraag naar LNG (Natural Liquefied Gas), oftewel vloeibaar gas. Vandaar dat dit type brandstof, in samenwerking met Rolande wordt aangeboden op de Boekelermeer.

Dat het duurzame NXT-tankstation gevestigd moest worden op dit innovatieve bedrijventerrein was voor ons een logisch besluit, aldus Pieter Talsma. “De lokale initiatieven met betrekking tot duurzame energie door verschillende instanties staat hier hoog in het vaandel. Daarnaast willen een aantal vervoerder en verladers graag overstappen naar duurzame alternatieven, waaronder ons eigen inzamel bedrijf. Op termijn willen we de door GP Groot ingezamelde stromen omzetten naar energie en dan is een locatie dichtbij ons inzamel terrein een pré, er zijn al bedrijven gevestigd die mogelijk biogas kunnen produceren. Tot slot biedt de groei van het bedrijventerrein nog meer initiatieven op duurzaam gebied mogelijk. Alles bij elkaar maakt de Boekelermeer de meest geschikte locatie voor ons station.”


Innovatief en duurzaam karakter

De markt verandert. Maar de brandstoffen markt blijft achter. Zo spelen andere partijen in op 1 brandstofsoort. GP Groot biedt met het NXT-station, hét tankstation van de toekomst, meerdere duurzamere brandstoffen aan. Pieter Talsma: “Door de mogelijkheid om de luifels modulair op te bouwen, is het NXT-station eenvoudig uit te breiden. Dit is een voordeel bij groeilocaties, zoals de Boekelermeer. Door de toepassing van zonnepanelen, energiezuinige equipment en LED verlichting is het tankstation zelfvoorzienend. En sluit het station goed aan op onze ambities om het innovatief energiecluster op de Boekelermeer uit te bouwen.”

“Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheid tot het aanbieden van waterstof. Het betreft groene waterstof opgewekt uit windenergie. Dit heeft positieve effecten voor de bedrijven die op de Boekelermeer zijn gevestigd. Zij kunnen als eerste overstappen op deze zeer duurzame brandstof hetgeen beter is voor de algehele leefomgeving en voor hun MVO prestatie”, vertelt Talsma.


De ervaring en toekomst

“De ervaring leert dat de overstap naar bijvoorbeeld LNG vaak langer duurt dan voorzien, al hadden we dit deels ook verwacht. Bij GP Groot rijden inmiddels een aantal voertuigen op LNG en de ervaringen daarmee zijn louter positief. Ook krijgen we veel positieve reacties op de uitstraling van het NXT tankstation”, aldus een enthousiaste Talsma. Inmiddels is het 2e NXT tankstation operationeel en gevestigd in Westzaan, wordt het 3e op dit moment gebouwd in Dronten en zijn er vergevorderde plannen voor een 4e en 5e locatie.

GP Groot
Kristof van Malderen

Kristof van Malderen

Eigenaar

All4Running

Met onze ambitie om de grootste premium running specialist in Europa te worden hebben we natuurlijk ook gekeken naar een bedrijventerrein in ontwikkeling en goede aansluiting op de A9. De Boekelermeer is in dat opzicht perfect voor ons.

GP Groot

Pieter Talsma

Directeur brandstoffen en oliehandel

GP Groot

Het innovatieve en duurzame karakter van het NXT-tankstation past perfect bij de Boekelermeer(waarde). Voor ons de ideale locatie om brandstoffen aan te bieden die aansluiten bij de behoefte in de regio.

Baza Seeds Holland

Bert Bakker

Directeur

Baza Seeds Holland

De Boekelermeer: de ideale locatie om Baza Seeds Holland te vestigen. Midden tussen het groen, praktisch naast de A9, op een mooie ruimtelijke locatie. En mét de juiste beveiliging op het terrein kunnen wij het open karakter van ons bedrijf hier ook behouden.

Broekhuis Alkmaar

Patrick van Beusekom

Directeur

Broekhuis Alkmaar

Het is een schoon en verzorgd bedrijventerrein zonder al te veel zware industrie. Door de centrale ligging is de bereikbaarheid vanuit het zuiden en noorden hier ideaal: goed voor onze zakelijke en particuliere klanten.

Le Nouveau Chef

Paul van Luipen

Eigenaar

Le Nouveau Chef

We hebben hier ons magazijn, de showroom en ons kantoor. Een prachtig uitzicht over het groen, een goede bereikbaarheid die straks met de aansluiting van de A9 alleen nog maar beter wordt.

Honda

Jack Welman

Directeur

Autobedrijf Honda Welman

Mede dankzij de adviezen van de architect en het Ondernemersloket Alkmaar zijn wij een nieuwe vestiging aan het bouwen op de Boekelermeer. Deze locatie geeft ons alle ruimte om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen.

ERIKS

Sander Splinter

Managing Director

ERIKS

ERIKS - één van de grootste industriële dienstverleners ter wereld - is een echt Nederlands bedrijf met Alkmaar als thuisbasis. Daar zijn we trots op, hier in Alkmaar helemaal.

AGU

Bjorn Jeurissen

CEO

AGU

Toen de eigenaren van AGU in 1994 hoorden van de plannen om de aftakking van de A9 te realiseren, was de interesse gelijk gewekt. ‘Als dat doorgaat is het de perfecte locatie voor ons’. En dat bleek.

HVC

Dion van Steensel

Algemeen directeur

HVC

Door de aansluiting op het warmtenet verbranden deze bedrijven geen fossiele brandstoffen meer om hun panden te verwarmen. De HVC bio-energiecentrale is als het ware hun gezamenlijke cv-ketel.

Dusseldorp Alkmaar

Dave da Silva Curiël

Vestigingsdirecteur

Dusseldorp BMW

De BMW dealer is al meer dan 10 jaar gevestigd op de Boekelermeer. Een uitstekende plek voor ons bedrijf vanwege de zichtlocatie, de centrale ligging en de kwaliteit van het bedrijventerrein.

GVT Transport & Logistics Alkmaar

Yorden Greuter

Vestigingsmanager

GVT Transport & Logistics

GVT Transport & Logistics Alkmaar is sinds 2007 gevestigd op De Boekelermeer. In 2017 breidde zij op deze locatie uit met een splinternieuw distributiecentrum. Met 60 trucks en 100 medewerkers wordt er dagelijks hard gewerkt in het ondernemende logistieke centrum van Noord-Holland.

TG Lining bv en Blinkink

Tamar Grahmbeek

Directeur

TG Lining bv en Blinkink

“We hebben geen seconde spijt van de overstap naar De Boekelermeer. De locatie is zeer prettig, aan het fietspad met zicht op natuur. De aanrijdtijd voor onze medewerkers is hooguit 15 minuten.”

Ko Hartog Elektrotechniek

Bjørn Dielemans

Directeur

Ko Hartog Elektrotechniek

“De bereikbaarheid was bij de keuze voor een nieuwe locatie heel belangrijk. Vanuit De Boekelermeer zijn we snel ter plaatse voor onderhoud in Alkmaar en Heiloo, maar ook vlot op de A9.”

Meltrans Transportbedrijf

Jan Huisman

Directeur

Meltrans Transportbedrijf

“Onlangs hebben wij een LNG-vrachtwagen gekocht, die 20% minder CO2 uitstoot. Voor Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar gas, maken wij gebruik van het duurzame NXT-tankstation in De Boekelermeer. Alles komt hier samen.”

Rumping Groep

Jaap Rumping

Algemeen directeur

Rumping Groep

"We hebben ambities om zowel de portefeuille vastgoed als logistiek uit te breiden en dat komt allemaal samen in het nieuwe pand op De Boekelermeer. Hierdoor kunnen wij onze klanten een meerwaarde bieden."

Bouwbedrijf Jac Tromp

Jeroen Glorie

Commercieel & technisch directeur

Bouwbedrijf Jac Tromp

“Een van de redenen voor de verhuizing is dat de duurzame uitgangspunten van De Boekelermeer goed passen bij de duurzame visie van ons bedrijf.”

Nutri Dynamics Health Products

Sam Dimassi

Directeur

Nutri Dynamics Health Products

“Het productieproces is het hart van ons bedrijf. Dat proces is dé aanleiding om zelf te gaan bouwen. Op De Boekelermeer was het gewenste aantal vierkante meters hiervoor beschikbaar.”

Impressie pand Sustenso

Hans van der Weide

CEO

Sustenso

“Wat belangrijk is in de samenwerking met duurzame partijen is dat je gebruik kunt maken van elkaars reststromen. Doordat er veel kennis op De Boekelermeer aanwezig is, vind je daar veel makkelijker een oplossing voor.”