Bert Bakker

De ideale vestigingslocatie; midden tussen het groen

Langs de eco-zone met uitzicht over de Noord-Hollandse akkers verrijst begin 2020 het nieuwe kantoorpand van Baza Seeds Holland. “Waar nu nog de sla op de velden groeit, kijken we in de lente uit over prachtig gekleurde velden vol tulpen en narcissen. Deze plek op De Boekelermeer aan de westelijke rand van het bedrijventerrein is voor ons de ideale vestigingslocatie; midden tussen het groen, maar praktisch naast de A9, op deze fraaie ruimtelijke locatie aan het water”, vertelt Bert Bakker, directeur van dit innovatieve bedrijf, gespecialiseerd in het maken van kweekproducten voor hobby-tuiniers.


Duurzaamheid zit in de genen
Het familiebedrijf Baza Seeds Holland is actief op de markt van de tuinzaden en al 70 jaar een begrip in Heiloo en inmiddels ook ver daarbuiten. Waar het begon met de zaadteelt van speciale sla-soorten in de regio, is het bedrijf nu uitgegroeid tot leverancier van een brede collectie bloemen-, groente- en kruidenzaden in Europa. 

Dat duurzaamheid in de genen zit, is terug te zien in de ontwikkeling van kweekproducten voor een steeds veranderende markt. Bert Bakker vertelt: “Met ons project ‘Baza Ragpots’ maken wij van gebruikte theebalen uit India speciale kweektassen (Bekijk de video). Door de intensieve samenwerking met de medewerkers van deze kleine Indiase fabriek zorgen wij voor hergebruik van verpakkingsmaterialen en ontstaat er extra werkgelegenheid in deze regio”. Maar ook dichterbij huis wordt er aan duurzame initiatieven gewerkt. “Een ander groot thema is het kweken van BIO-bloemen voor nuttige insecten. Door de verbintenis met de Nederlandse Bijenstichting beschikken we over veel kennis, om zo speciale kweekproducten te maken die zorgen voor een grotere biodiversiteit! (Bekijk de video)”, aldus een enthousiaste Bakker.


Persoonlijk contact erg prettig
Al sinds 2008 was Baza Seeds gevestigd op De Boekelermeer aan de kant van Heiloo, maar groeide daar uit z’n jasje. Daarom werd er uitgekeken naar een groter onderkomen. Bert Bakker is tevreden over de samenwerking met het Ondernemersloket Alkmaar bij de zoektocht naar een nieuwe locatie: "Omdat er in eerste instantie nog geen juiste plek was, hebben we eerst een pand gehuurd. Vervolgens zijn we samen met het Ondernemersloket Alkmaar op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Doordat onze wensen duidelijk waren en we persoonlijk contact hadden met de accountmanager, hebben we uiteindelijk deze prachtige plek gevonden."

Natuurlijk beschikt ook het pand dat momenteel wordt gebouwd straks over allerlei duurzame toepassingen: een aansluiting op het warmtenet van HVC, een dak vol zonnepanelen, groene proeftuinen en test-kweekopstellingen. Maar ook logistiek gezien wordt het duurzamer volgens Bakker: “Met GVT-Transport als buren werken we aan slimme logistieke oplossingen die de dagelijkse vervoersbewegingen minimaliseren en nog efficiënter maken”.


Groen, bereikbaar en veilig
“De prachtige plek op De Boekelermeer midden in het groen heeft voor ons meerdere voordelen; zo maken wij proeftuinen en bloemenweides welke samensmelten in deze groene omgeving én is het voor onze buitenlandse klanten fantastisch om straks bij ons langs te komen als de velden om ons heen vol in bloei staan. Daarnaast is de verbinding direct aan de A9 een van de redenen om ons definitief op De Boekelermeer te vestigen. Ook de beveiliging die het terrein biedt is voor ons belangrijk. Het transparante pand, met veel glas en zonder grote omheining, kunnen wij plaatsen op het bedrijventerrein omdat de beveiliging er goed is geregeld. Kentekenregistratie en camera’s maken het er extra veilig. We kunnen het open karakter van ons bedrijf zo ook op De Boekelermeer blijven tonen”.