Hans van der Weide

Productie van groen gas  

De Boekelermeer is weer een duurzaam bedrijf rijker. Op 26 augustus 2022 sloeg circulair specialist Sustenso de eerste paal voor de bouw van een bedrijfspand dat ruimte biedt aan een vergister. Hiermee wordt groen gas geproduceerd. Het pand komt midden in het Energy Innovation Park in Alkmaar te staan. In gesprek met Hans van der Weide, CEO, over de ambitie van dit innovatieve bedrijf om restafval in het milieu te beperken en het leveren van groen gas.

Strategisch en volop kennis

De keuze voor De Boekelermeer als locatie voor de bouw van een vergister, heeft meerdere redenen. Enerzijds heeft dat te maken met de aanwezigheid van duurzame bedrijven, anderzijds met de infrastructuur. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er groenstromen voorradig zijn om de vergister, die draait op organisch materiaal, in gang te zetten. Het scheelt veel transportbewegingen dat Sustenso vlakbij GP Groot gevestigd is. Hans van der Weide: “Wat belangrijk is in de samenwerking met duurzame partijen is dat je gebruik kunt maken van elkaars reststromen. Sustenso heeft CO2 over bijvoorbeeld. Om het zoveel mogelijk circulair te maken, gaan we het gesprek aan met verschillende partijen. Wie kan deze reststromen gebruiken? Doordat er veel kennis in de omgeving aanwezig is, vind je daar veel makkelijker een oplossing voor. Daarnaast is De Boekelermeer een hele strategische plek voor ons, zo vlak bij de snelweg. Zeker als de extra aansluiting in de toekomst gerealiseerd wordt. Kortom, dit is een geweldige plek.” 

Betekenis voor de regio

De biovergister komt ten zuiden van TAQA aan de Diamantweg 39 in Alkmaar. De nieuwe kavel bestaat uit 1,5 hectare, waar drie grote silo’s worden gebouwd. Elke silo heeft een diameter van 30 meter. Van der Weide: “De opslag van de groenresten gebeurt inpandig om de energieresten goed te kunnen bewaren. Het merendeel is groenafval waarmee de vergister vervolgens van binnenuit wordt gevuld. Zo geeft het ook geen overlast, bijvoorbeeld door stuiven of geur.” Om het aantal transportbewegingen te beperken, halen GP Groot en Sustenso het groenafval op bij tuinders uit de omgeving van Alkmaar. Dit bestaat uit afval van de glastuinbouw, cacaoresten, graanresten en bermgras.

 

Samenwerking

Over de samenwerking met de gemeente Alkmaar is Van der Weide enthousiast: “Vanaf het moment dat we rond de tafel zijn gegaan, met alle mensen die een rol spelen bij de ontwikkeling van onze fabriek, ging het als het ware vanzelf. Een ieder droeg daar aan bij vanuit zijn expertise.”

Ambitie

De vergister gaat naar verwachting in juni 2023 in productie. Deze innovatieve installatie heeft een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar. Daarmee kan uiteindelijk ca. 8 miljoen m3 groen gas worden geproduceerd. Van der Weide: “In eerste instantie gaan we 4 miljoen m3 groen gas maken. We bouwen het met beleid op en kunnen vervolgens opschalen tot 8 miljoen m3. Er is een enorme behoefte aan gas. Het groene gas wordt toegevoegd aan het grijze gas, dat voortkomt uit oude fossiele brandstoffen. Maar hoe meer groen gas we kunnen maken, hoe meer dat bijdraagt aan maatschappelijke en duurzame doelstellingen.”

Impressie pand Sustenso
Kristof van Malderen

Kristof van Malderen

Eigenaar

All4Running

Met onze ambitie om de grootste premium running specialist in Europa te worden hebben we natuurlijk ook gekeken naar een bedrijventerrein in ontwikkeling en goede aansluiting op de A9. De Boekelermeer is in dat opzicht perfect voor ons.

GP Groot

Pieter Talsma

Directeur brandstoffen en oliehandel

GP Groot

Het innovatieve en duurzame karakter van het NXT-tankstation past perfect bij de Boekelermeer(waarde). Voor ons de ideale locatie om brandstoffen aan te bieden die aansluiten bij de behoefte in de regio.

Baza Seeds Holland

Bert Bakker

Directeur

Baza Seeds Holland

De Boekelermeer: de ideale locatie om Baza Seeds Holland te vestigen. Midden tussen het groen, praktisch naast de A9, op een mooie ruimtelijke locatie. En mét de juiste beveiliging op het terrein kunnen wij het open karakter van ons bedrijf hier ook behouden.

Broekhuis Alkmaar

Patrick van Beusekom

Directeur

Broekhuis Alkmaar

Het is een schoon en verzorgd bedrijventerrein zonder al te veel zware industrie. Door de centrale ligging is de bereikbaarheid vanuit het zuiden en noorden hier ideaal: goed voor onze zakelijke en particuliere klanten.

Le Nouveau Chef

Paul van Luipen

Eigenaar

Le Nouveau Chef

We hebben hier ons magazijn, de showroom en ons kantoor. Een prachtig uitzicht over het groen, een goede bereikbaarheid die straks met de aansluiting van de A9 alleen nog maar beter wordt.

Honda

Jack Welman

Directeur

Autobedrijf Honda Welman

Mede dankzij de adviezen van de architect en het Ondernemersloket Alkmaar zijn wij een nieuwe vestiging aan het bouwen op de Boekelermeer. Deze locatie geeft ons alle ruimte om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen.

ERIKS

Sander Splinter

Managing Director

ERIKS

ERIKS - één van de grootste industriële dienstverleners ter wereld - is een echt Nederlands bedrijf met Alkmaar als thuisbasis. Daar zijn we trots op, hier in Alkmaar helemaal.

AGU

Bjorn Jeurissen

CEO

AGU

Toen de eigenaren van AGU in 1994 hoorden van de plannen om de aftakking van de A9 te realiseren, was de interesse gelijk gewekt. ‘Als dat doorgaat is het de perfecte locatie voor ons’. En dat bleek.

HVC

Dion van Steensel

Algemeen directeur

HVC

Door de aansluiting op het warmtenet verbranden deze bedrijven geen fossiele brandstoffen meer om hun panden te verwarmen. De HVC bio-energiecentrale is als het ware hun gezamenlijke cv-ketel.

Dusseldorp Alkmaar

Dave da Silva Curiël

Vestigingsdirecteur

Dusseldorp BMW

De BMW dealer is al meer dan 10 jaar gevestigd op de Boekelermeer. Een uitstekende plek voor ons bedrijf vanwege de zichtlocatie, de centrale ligging en de kwaliteit van het bedrijventerrein.

GVT Transport & Logistics Alkmaar

Yorden Greuter

Vestigingsmanager

GVT Transport & Logistics

GVT Transport & Logistics Alkmaar is sinds 2007 gevestigd op De Boekelermeer. In 2017 breidde zij op deze locatie uit met een splinternieuw distributiecentrum. Met 60 trucks en 100 medewerkers wordt er dagelijks hard gewerkt in het ondernemende logistieke centrum van Noord-Holland.

TG Lining bv en Blinkink

Tamar Grahmbeek

Directeur

TG Lining bv en Blinkink

“We hebben geen seconde spijt van de overstap naar De Boekelermeer. De locatie is zeer prettig, aan het fietspad met zicht op natuur. De aanrijdtijd voor onze medewerkers is hooguit 15 minuten.”

Ko Hartog Elektrotechniek

Bjørn Dielemans

Directeur

Ko Hartog Elektrotechniek

“De bereikbaarheid was bij de keuze voor een nieuwe locatie heel belangrijk. Vanuit De Boekelermeer zijn we snel ter plaatse voor onderhoud in Alkmaar en Heiloo, maar ook vlot op de A9.”

Meltrans Transportbedrijf

Jan Huisman

Directeur

Meltrans Transportbedrijf

“Onlangs hebben wij een LNG-vrachtwagen gekocht, die 20% minder CO2 uitstoot. Voor Liquefied Natural Gas, oftewel vloeibaar gas, maken wij gebruik van het duurzame NXT-tankstation in De Boekelermeer. Alles komt hier samen.”

Rumping Groep

Jaap Rumping

Algemeen directeur

Rumping Groep

"We hebben ambities om zowel de portefeuille vastgoed als logistiek uit te breiden en dat komt allemaal samen in het nieuwe pand op De Boekelermeer. Hierdoor kunnen wij onze klanten een meerwaarde bieden."

Bouwbedrijf Jac Tromp

Jeroen Glorie

Commercieel & technisch directeur

Bouwbedrijf Jac Tromp

“Een van de redenen voor de verhuizing is dat de duurzame uitgangspunten van De Boekelermeer goed passen bij de duurzame visie van ons bedrijf.”

Nutri Dynamics Health Products

Sam Dimassi

Directeur

Nutri Dynamics Health Products

“Het productieproces is het hart van ons bedrijf. Dat proces is dé aanleiding om zelf te gaan bouwen. Op De Boekelermeer was het gewenste aantal vierkante meters hiervoor beschikbaar.”

Impressie pand Sustenso

Hans van der Weide

CEO

Sustenso

“Wat belangrijk is in de samenwerking met duurzame partijen is dat je gebruik kunt maken van elkaars reststromen. Doordat er veel kennis op De Boekelermeer aanwezig is, vind je daar veel makkelijker een oplossing voor.”